Kako smo skoraj postale radijske zvezde in Recept za dišečo kuhinjo

Star egipčanski pregovor pravi, da slika pove več kot tisoč besed, zato danes ne bom dolgovezila. Malo se mi tudi ne da, za kar bom okrivila občasne vročinske valove, ki pa, upam, niso posledica prezgodnje menopavze, ampak Cerkniškega jezera v čevljih na mrzel jesenski dan. Razmerja v letošnji jeseni (miligram sonca na hektoliter dežja) niso ravno po mojem okusu, ampak je bil uvod med najlepše barve leta tako popoln, da mi je odvzeta pravica vihanja nosu.
1

Maruša z Vala 202 nas je namreč povabila, da se ji pridružimo na izletu v vipavsko Majerijo, kjer bi snemali material za pripravo nove radijske oddaje o dobrih okusih. Tina se je takrat še vrtela po Gostilni, Bernarda in Ana sta bili zaposlenim z odraslim življenjem, midve z Nino, brezskrbni študentki kot sva, pa sva se s cedečimi slinami na dogovorjenem mestu prikazali že 15 minut pred dogovorjeno uro. Samo ugibali sva lahko, kaj bomo počeli. Ampak Maruša je omenjala hrano in kuhanje in midve nisva videli razloga, zakaj bi ostajali v sivi Ljubljani.
2
Ni nama bilo žal, a-a. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje tako dobro jedla. 🙂 Jajčna frtalja z zelišči, krompirjevi klobučki z bučnim nadevom (interpretacija recepta), domači mlinci s petelinom v jurčkovi omaki in pražen krompir z račjimi prsmi v vinsko-jabolčni omaki. Oja. Lahko se vam cedijo sline. Vsi smo (malo bolj štorasto) pomagali pri pripravi, ne tako štorasto smo tudi vse požrli. Pa ne mislit, da so naju štirje hodi z Nino ustavili, da ne bi na poti nazaj sanjali še o sladoledu iz mekdonalca.

Tule je rezultat v obliki oddaje, vsekakor pa pričakujte nadaljevanje. Obdelali smo komaj prvi hod!
#OkušeVALnica – Frtalja

* * *
Odkar se poznava, se Poba vsake toliko spomni in opeva slastne medenjake, ki jih baje občasno pripravi tudi sam. Glede na njegovo izrazito ljubezen do kuharije, ki vključuje predvsem prehranjevanje v restavracijah, se so mi oči skoraj odkotalile iz jamic. Zahtevala sem sladico, izsilila pa (zaenkrat?) samo recept, ki sem ga preizkusila na večer dneva reformacije.
3

Medenjakovo pecivo po Pobovem receptu. Za 5 minut dela.250 g moke (poljubna mešanica ostre in gladke)

 • 150 g sladkorja
 • 250 ml mleka
 • vrečka pecilnega praška
 • žlička cimeta
 • žlička pimenta
 • žlica medu
 • 3 žlice kakava

Sploh ne morem nakladati o pripravi, ker je tako preprosta. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes, vlijemo v namaščen pekač in pri 180° C pečeš približno 20 minut. Polovico poješ še vročega in potem ko ti je zaradi tega slabo, ne priznaš mami, da je imela prav, ampak se odločiš, da sladico zakompliciraš.

4
5
Drugo polovico medenjaka sem hotela obložiti s karameliziranim sadjem, pa sem se po posvetu sKracalnikom odločila, da bom jabolka flambirala = se prostovoljna izpostavljala nevarnosti zažiga trepalnic. No, bi se, v primeru, da bi naša omara za goste premogla pijačo z dovolj visoko vsebnostjo alkohola, da bi ga lahko zakurila. Tako pa je moj alkohol iz mojega sadno-bezgovega likerja(?) izhlapel še preden sem sploh pomislila na vžigalnik.

Kvazi flambirane japke po receptu najljubšega pridelovalca čilijev

 • jabolka
 • limonin sok
 • jabolčni sok
 • vanilijev sladkor
 • alkohol
 • cimet
Gre pa takole: segreto ponev namažemo z limoninim sokom, dodamo kakšnega pol decilitra jabolčnega in počakamo, da začne tekočina rahlo brbotati. Dodamo na kocke narezana olupljena jabolka, vrečko vanilijevega sladkorja in malo cimeta ter nato vse skupaj zalijemo z žgano pijačo (Kracalnik priporoča brendi) in zažgemo. Zadeva ugasne, ko izhlapi alkohol ali požarni alaram ne vključi vodnega curka. Po želji dodamo še poljubno količino jabolčnega soka, da dobimo še malo sadnega preliva. Kot sem že omenila, moj sežig ni uspel, pa zaradi tega ni ostalo ostalo ne sadje ne medenjak. Ker, krščenmatiček, kako to diši! 🙂
6
Dober tek!
7

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.