Meh in ah

Mislim, da trenutno nisem v najboljšem stanju. Renčim in grdo gledam na vse, ki mi prekrižajo pot. Mogoče je za to kriva totalno premočena leva allstarka, v kateri sem kot kup nesreče capljala od centra do Verovškove. Morebiti lahko krivdo zvalim na povprečen najstniški pokosilni film, ki sem si ga ogledala, malce pojokcala, na koncu pa vseeno na IMDB-ju spustila tisto eno povprečno sedmico. Vsekakor pa lahko potegnem črto, da kombinacija odtujitve vsega sladkega in dobrega na tem svetu ter aktualnega vremenskega stanja ne rezultira v ničemer dobrem. Noup.

 
Pisanje in tisto stanje duha, ko si sposoben odklopiti in pozabiti na cel svet ali pa zgolj peščico nesrečnikov, ki to bere, je nujno potrebno za spodobne miselne driske. In to stanje duha mi je pobegnilo. Vojna je mir, svoboda je suženjstvo, nevednost je moč. Najhujši človekov sovražnik, najbolj nevaren plenilec, najbolj grozeč scenarij je … človek sam. Nihče te ne more potreti tako zelo, kot se lahko potreš sam. Ma ja, pa saj je vendar november, najbolj depresiven mesec leta. Zakaj bi pričakovali veselje, optimizem in srečo v potokih, če pa ti spodrsne že ob prvem stiku z mokrim listjem na pločniku? Moving on.
 

IMG_20141025_140741

 

 

Zadnjič sem kuhala v malce grškem duhu. Malce. Nikakor to ni avtentična grška hrana, je pa zanimiva popestritev sicer nam dobro znanih sestavin. Gremo kar lepo po vrsti, začenši s piščančjimi bedri v grški marinadi.
 
V posodi zmešamo sestavine za marinado: 180 g navadnega jogurta, 2 žlici olivnega olja, 4 sesekljane stroke česna, pol žlice suhega origana, naribana lupina ene limone in sok polovice limone, pol čajne žličke soli, poper in pest nasekljanega peteršilja. Vse dobro premešamo, dodamopiščančja bedra (količina po želji, jaz sem imela 6 kosov – zgornji in spodnji deli beder), spet dobro premešamo, da marinada “zaobjame” vse kose mesa, nato pa postavimo v hladilnik za najmanj pol ure, še bolje pa malo več. Bedra pečemo približno 45 do 60 minut (ko gre meso lepo od kosti, je pečeno) na 180°C. Jaz sem marinado, ki je ostala, kar potresla po piščancu in se je lepo zapekla.
 
IMG_20141025_135840
 
Za prilogo sem pripravila spanakopito. Oziroma manjše različice le-te. Zavijala sem jih tako, kot se normalno zavija indijske samose. Po želji jo lahko naredite tudi v večjem pekaču. Stvar gre pa takole: 450 gramov zamrznjene špinače sem zblanširala in nasekljala – ne preveč na fino. Špinači dodamo muškatni orešček, malo popra ter 250 gramov fete, ki jo na koščke nadrobimo v špinačo. Dodamo še žlico ali dve stopljenega masla. Dobro premešamo. Potrebujemo še paket vlečenega testa v listih. Liste vlečenega testa po dolžini narežemo na 8 centimetrov široke trakove. Premažemo jih s stepenim jajcem, v spodnji levi kot položimo žlico nadeva, potem pa pričnemo z zlaganjem trikotnikov. V pomoč vam je lahko video, ki ga najdete na tej povezavi. Ttrikotnike zvijamo, dokler nam ne zmanjka nadeva. Pred pečenjem jih premažemo s stepenim jajcem, pečemo pa jih na 180°C približno 15 minut oziroma dokler niso zlato zapečeni.
 
IMG_20141025_135945
 
In še grande finale, ki poskrbi za svežino in žmoht krožnika … tzatziki! Tukaj pa gre vse po občutku. Kumaro olupimo in narežemo na kockice. Dodamo jogurt, sol, sesekljan česen, koprc, meto, olivno olje in limonin sok. Zaupajte svojemu okusu in se prepustite odličnim okusom.
 
IMG_20141025_140154
 
Dober tek!

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.