Zelenjavna juha: strah in trepet

Zelenjavne juhe. Kljub temu, da njihova priprava izgleda sila preprosta, se jih iz neznanega razloga zelo dolgo sploh nisem lotevala. Vedno sem našla tak ali drugačen razlog, da si juhe nisem skuhala. Nekaj časa nisem imela paličnega mešalnika. Potem se mi je zdelo preveč zakomplicirano. Naslednjič nisem bila prepričana, kako naj jo začinim. Na koncu se mi je počasi že zdelo, da je juha cela znanost in na njeno pripravo nisem več pomislila. Lušte mi je sicer občasno zbujala kakšna dobra kremna ali zelenjavna juha. Na neki točki pa sem si rekla, da je dovolj tega strahospoštovanja do juh in sem se lotila priprave moje prve zelenjavne juhe po receptu. Seveda je bila to bučkina juha, ker je bila to zelenjava letošnjega poletja. Recept še sledi.

Ko smo s puncami sedele, se pogovarjale o aktualnih jedeh, ki jih pripravljajo v Gostilni, brskale po knjigah iz preteklih dveh sezon in se pogovarjale o tem, katere jedi bomo vse poskusile poustvariti, jedle zgoraj omenjeno bučkino juho, sem v knjigi prve sezone našla recept za juho iz buče hokaido. Ni mi preostalo drugega, kot da se javim, da jo preizkusim, sploh ker me je matral firbec, kakšen okus ima ta hokaido buča, ker je nisem še nikoli jedla.
 
 

Načrtu je sledila organizacija in tavanje po trgovini v upanju, da najdem vse sestavine. Muškatnega cveta nisem našla, sem pa na srečo kasneje doma ugotovila, da v receptu piše, da ga lahko nadomestim z naribanim muškatnim oreščkom. Svež koriander sem nadomestila s posušenim. S polno vrečo sem se odpravila domov in se lotila juhe. Chef Bine jo je poimenoval Jesenska juha.
 
 
Lotila sem se s čiščenjem buče. Olupila sem jo, očistila ven semena, si jih dala na stran, da jih bom prihodnje leto posejala na vrtu in jo stehtala. Odločila sem se namreč, da bom porabila kar celo bučo, tudi če sem zaradi tega dobila ven veliko več juhe. Brez skrbi, vsa je šla v promet. Torej, natehtala sem 1300 g buče hokaido, tako da sem temu prilagodila količino preostalih sestavin. V receptu je bilo napisano, da potrebujem šalotko, na seznamu sestavin pa je ni bilo, tako da sem po občutku na koščke narezala 2 srednje veliki čebuli. Oboje sem par minut pražila na olivnem olju. Medtem sem na drobno nasekljala 9 g svežega ingverja, ga dodala buči in čebuli ter vse skupaj zalila z 1,4 l vode.
 
 
Kuhala sem, dokler se buča ni zmehčala. Po navodilih sem vodo prelila v drugo posodo, dodala 3 žlice posušenega koriandra, zmiksala in nazaj dodala vodo. Lahko jo dodajate malo počasneje in tako izberete gostoto, ki vam ustreza. Juho sem postavila nazaj na srednje nizek ogenj, ji dodala slabe 3 žličke curry-ja, vanjo naribala nekaj muškatnega oreščka, v terilniku sem natrla 2 žlici koriandrovih semen in jih zapakirala v vrečko za čaj ter jih dala kuhati v juho.
 
 
Kuhala sem še 10 minut, da se je juha navzela okusov, ven vzela vrečko s koriandrovimi semeni in jo odstavila iz ognja. Na koncu sem v juho vmešala še 105 g na kocke narezanega masla in mešala, da se je stopilo. Juho sem po okusu posolila in popoprala z belim poprom in jo poskušala, dokler z okusom nisem bila zadovoljna. In bila sem zadovoljna. 🙂 Kuharji v prvi sezoni oddaje so zraven juhe pripravljali še kostanjeve žepke. Sama žal nisem imela časa za njihovo pripravo, tako da sem si za v juho malo popekla en toast in si ga na kocke narezala v juho. Namig: brez je boljša. 😉
 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.