Čoko mousse strikes again

Receptov za čokoladni mousse je malo morje. Največkrat zvenijo zelo preprosto – stopiš čokolado in jo zmešaš s stepeno sladko smetano. Ampak kaj, ko to seveda ni pravi čokoladni mousse, ampak samo čokolada s stepeno smetano. No, jaz sem pred časom naredila čokoladni mousse po receptu Julie Child, tak pravi, francoski čokoladni mousse. Takrat sem ga nalila v kozarčke in ko se je strdil je bil odlične konsistence in izjemno okusen. Vprašanje pa je bilo, kako to pretvoriti v čokoladni mousse, ki bi ga lahko uporabili kot nadev v torti. Poskusila sem prvič. Torta je stala zunaj na balkonu (takrat je bila še zima) par ur, in ko sem snela obroč, se je vse zlilo v potokih na krožnik in čez rob krožnika. Nič hudega. Vsaka šola nekaj stane in v drugem je torta bolje uspela. Želatina je tista ključna stvar, ki prepreči take nevšečnosti.

Dovolj dolgovezenja, ne bom veliko filozofirala, ker drugega kot to, da je tale recept treba nujno, NUJNO preizkusiti, ne ostane. Ne, resno. Sama spečem kar veliko tort in velikokrat so vse bolj mljah okusa. Pa ne po moji krivdi. Včasih pa se sestavine takole lepo poklopijo in nastane nekaj neverjetnega.
Čokoladna mousse torta z orehovim biskvitom

Sestavine (za torto premera 26 cm)

Biskvit:
  • 6 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 130 g mletih orehov
  • 120 g moke
  • pol zavitka pecilnega praška
Krema:
  • 5 jajc
  • 100 g masla
  • 200 g čokolade
  • 150 g sladkorja
  • 6 listov želatine
  • žlica ruma
  • 2 žlici vode

Priprava

Najprej spečemo biskvit. Ne bom se še enkrat ponavljala, zato si postopek priprave biskvita preberite na tej povezavi.
Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, da dobimo tri plasti.
Kremo pripravimo tako, da najprej stopimo čokolado in maslo. Lahko jo stopimo nad soparo ali v mikrovalovki, meni je slednje še ljubše. Jajca ločimo. Beljake z žlico sladkorja stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa nad soparo stepamo skupaj s sladkorjem, vodo in rumom, dokler zmes ne naraste in postane povsem kremasta in penasta. Med stepanjem namočimo želatino v mrzli vodi za kakšnih 5 minut, nato jo ožamemo in damo k rumenjakom, ter še vedno nad soparo stepamo, dokler se želatina ne stopi. Rumenjakom nato primešamo stepeno čokolado, nato pa še previdno vmešamo sneg.
(Opomba: če imate po kakšnem slučaju majhna jajca ali pa želite več kreme, lahko brez problema na tej točki vmešate še kakšen deci ali dva stepene sladke smetane. Ni panike.)
Prvi plast biskvita damo na krožnik in jo vpnemo v obroč za torto. Navlažimo jo s pomarančnim sokom in rumom (lahko pa tudi mlekom in rumom ali pa samo sladko vodo ali pa sokom kompota, če se vam valja v kakšnem kozarcu). Prvo plast premažemo s polovico kreme, drugo polovico pa nadevam na drugo plast biskvita, ki smo jo prav tako navlažili s sokom. Na vrh položimo še tretjo plast, navlažimo in postavimo v hladilnik. Najbolje je, če torta počiva čez noč, če pa se “mudi”, bo pa tudi kakšne štiri ure povsem dovolj.
Lahko jo premažemo s smetano ali dekoriramo kako drugače. Jaz sem po vrhu nabrizgala kupčke smetane in vse skupaj potresla s kakavom.
In naj samo še enkrat povem, da je tole božansko! Mislim, da si nobena čokoladna torta nikoli več ne zasluži kakršnega koli drugega nadeva, kot samo in edino čokoladni mousse!

One comment

Dodaj odgovor