Kruh, mleko, maslo, med, jabolko!

So vam sestavine, naštete zgoraj, kaj znane?

Menda se bliža 21. november. Menda je to dan slovenske hrane in otroci v šolah in vrtcih širom Slovenije bodo ta dan začeli s slovenskim zajtrkom, sestavljenem iz zgornjih sestavin. Meni so v spominu na šolske zajtrke ostali samo smrdeči zelenjavni namaz (ki bi mi trenutno verjetno predstavljal nič manj kot kulinarični presežek), čokolino, za katerega smo se praktično stepli in burek, ki je bil tako zelo masten, da je prtiček, na katerega smo ga odložili, v sekundi dvajset postal neviden. Ampak to so bili dobri časi brezskrbnosti in tudi na trenutke slabi šolski zajtrki jih niso mogli pokvariti.

No, sedaj sem pa velika in ko sem bila še majhna si niti misliti nisem mogla, da si bom nekoč iz samega užitka pripravljala zajtrke. Oziroma bolje rečeno … eksperimentirala s sestavinami za zajtrk. Ampak, v elektronski pošti je pisalo, da je to naš naslednji #KuhaM izziv in kar je treba, je treba! Poiskati zanimive, preproste, okusne, igrive, kreativne ideje za obrok iz sestavin slovenskega zajtrka. No, pa dajmo.

IMG_20141116_111513

Predstavljam vam … Slovenski kipnik! (Če so že sestavine slovenske, naj bo pa še kipnik, jel da!) Za začetek boste potrebovali dva kosa belega ali polnozrnatega ali črnega ali koruznega ali ajdovega ali pirinega ali ovsenega ali kakršnega koli že kruha, ki ju z obeh strani namažemo zmaslom in narežemo na kocke. Z maslom premažemo tudi ramekine oziroma modelčke za suffle ali poljubne ognjevarne posodice in v njih nadevamo kruhove kocke.

IMG_20141116_111625

IMG_20141116_111637

V posodi stepemo 1 jajce, ki mu dodamo polovico naribanega jabolka, eno žlico medu ter približno2 dl mleka. Zmes zlijemo v modelčke preko kruhovih kock (fino je, če kakšno kocko sem ter tja privzdignemo, da jabolka pridejo tudi v spodnje etaže). In to je v resnici vsa umetnost. Postavimo v pečico na 180°C za približno 35 – 40 minut in … čakamo.

IMG_20141116_111652

Če bo zgornja plast začela postajati sumljivo temno-rjave barve, prekrijte kipnike z alu-folijo in stvar bo rešena. To je to. Predrugačen slovenski zajtrk, pa ravno prav sočen in ne preveč sladek.

Dober tek!

IMG_20141116_111433

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.