Jagode, jagode, jagode

Sezona jagod. No, ja, “sezona”. Saj vemo, kdaj jagode dejansko rdeče zažarijo na domačem vrtu. Žal v današnjih časih ljudje pod oznako “sezona jagod” (pa tudi katerega koli drugega sadja) bolj razumemo tisti čas, ko je to sadje v supermarketih dostopno po sprejemljivih cenah. Saj vsi vemo, da je to sadje večinoma brez okusa, polno vode in medlih barv, ampak na vsake toliko časa se pa le da okusiti kakšno res fino, sladko, sočno jagodo. No, če koga zanima, trenutno je v najboljšem sosedu akcija za pol kg jagod samo 89 centov.

Jagode se da prav fino preobrazit v kakšno drugo obliko, ampak o tem malce kasneje.
Kaj je novega ta teden v deževni Ljubljani? Bili so dnevi, ko se je tudi soncu uspelo prikazati. Za vikend pa je … čeprav sem v četrtek v službi cel dan poslušala, kako bo deževalo samo v noči iz petka na soboto in bo potem že spet lepo sončno, spet eno samo sranje. Ampak pustimo se presenetit. V duhu tega današnjega dopoldanskega dežja in odpljavljenih načrtov o prekopavanju vrta, sem si tako uspela nalakirati nohte. Bring it on, weather!
Eno stvar si že dolgo časa želim tule zapisati, da potem zaključim tole poglavje. Erasmus! Dobra dva meseca sem že doma, odlično se počutim, misli pa mi, zanimivo, precej malokrat odplavajo nazaj v Sevillo. Okej, ja, pogrešam tisti malo bolj lagodni ritem življenja, ampak ko vidim, da je tam vsak dan že 30 stopinj, me prav nič ne mika. Vročine res ne prenašam najbolje. Včasih se sprašujem, kaj počenjajo cimri oz. bivši cimri, kako so moje nemške prijateljice, ampak roko na srce, mislim, da vsi živimo naprej brez kakšnih hudih srčnih lukenj in drugačnih poškodb. Uspešno sem zaključila tudi z vso papirologijo – v Španiji sem uspela opraviti vse predmete, po prihodu nazaj pa so se mi tudi vsi krediti priznali na FDV-ju, tako da sem super srečna, ker ne bom imela še več dela. Erasmus je tako uradno za mano, lepa izkušnja pa ostaja in kakšna fotografija Seville bo zagotovo pristala na stenah mojega novega domovanja.
In že smo pri novi temi. Moj nov dom. Današnja (oz. pretekla) noč je bila čisto zadnja, v kateri sem spala v moji stari sobi. Danes popoldne namreč najnujnejše (posteljo) prestavim eno nadstopje višje. Tudi vrata so v tem trenutku že v postopki montaže, tako da se bom lahko med lulanjem zaprla na varno. To je pa tudi vse, kar človek potrebuje, a ne?
Tako nekako izgleda moje življenje. Faks, služba, stanovanje. In pa seveda, torte. Vsakemu, ki me prosi zanjo, jo z veseljem spečem. A ni fino imeti službe, v kateri človek res uživa?
Na hitro en recept za Jagodno torto z jogurtovim polnilom. Tole zadevo lahko povsem enostavno pripravite tudi kot rezine, samo obliko spremenite.

Sestavine (za torto premera 26 cm)

Za biskvit:
 • 3 jajca
 • 125 g kristalnega sladkorja
 • 125 g moke
Za kremo oz. nadev:
 • 800 ml vanilijevega jogurta
 • 200 ml sladke smetane
 • 3 žlice sladkorja v prahu
 • dva zavitka mlete želatine
 • jagode
 • 400 g otroških savoiardi piškotov
 • en zavitek preliva za torte

Priprava

Sama sem podlogo za torto spekla – torej eno plast biskvita iz 3 jajc, sladkorja in moke. Če nimate časa oz. energije in želje po peki biskvita, lahko povsem brez problema biskvit nadomestite s savoiardi piškoti. Biskvit oz. piškote date na krožnik, ga nasočite z mlekom in rumom, nato pa okrog biskvita vpnete obroč, v njega pa polagate piškote, da nastane ograjica.
Na biskvit potem zrežete jagode, količina je povsem odvisna od želja. Jaz sem jih dala toliko, da je bil biskvit prekrit.
Pripravimo kremo. Stepemo smetano, med stepanjem ji vmešamo 3 žlice sladkorja v prahu. Mleto želatino zmešamo z 8 žlic vode in počakamo, da nabrekne. Po desetih minutah jo raztopimo na ognju, počakamo, da se malce ohladi in jo vmešamo v jogurt. Nato jogurtu vmešamo še smetano. S polovico kreme prelijemo jagode. Na prvo plast kreme nato polagamo piškote, ki smo jih namočili v mleku z rumom. Prekrijemo celo površino torte.
Na plast piškotov spet položimo narezane jagode in jih prelijemo s preostalo kremo. Pustimo v hladilniku vsaj 4 ure, da se dobro ohladi in strdi.
Ostane nam le še zaključna dekoracija. Jaz sem na vrh položila samo narezane jagode in jih prelila s prelivom za torto.

5 comments

 1. Chemfusion says:

  Aha, zato se pri nas v hladilniku kar nenadoma valjajo eni trije ali štirje paketi jagod.

  Ampak jaz jih bom jedel nič prej kot takrat, ko nam bodo na vrtu zrasle domaće in ko bodo zorele tudi gozdne. Trgovinske zelenjave in sadja ne maram več. Do takrat bom uporabljal domačo jagodno marmelado. Jo imamo še kozarček ali dva na zalogi in glede da mi cukrana hrana ne laufa mislim da se ni bat da bi zmanjkalo. 😀
  (Zakaj imam občutek kot da se sam s sabo pogovarjam? lol)

 2. Tina says:

  Neeee, ne pogovarjaš se sam s tabo, jaz te poslušam 😛

  Sam tolk, tele jagode so čist brez okusa. Posledično je bla tut torka bolj tkotko, drugič bom rajš kr kompot uporabila, al pa marmelado. Jaz sem jih tut danes pol jedla za zajtrk z jogurtom, sama voda, nobene sladkobe in arome. Bljak.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.