Zajtrk, najpomembnejši obrok v dnevu

Odkar pomnim, sem jedla zajtrk. Kljub temu, da sta ga moja starša redno ignorirala (mama ga še vedno, kljub prigovarjanju), sem se sama kot otrok rada zjutraj posladkala. Nisem vedela, kaj je slovenski zajtrk in sem šele pred kakšnim tednom ugotovila, da je kruh z maslom in medom, jabolko in kozarec mleka tradicionalen slovenski zajtrk. Pojma nisem imela. Kot otrok sem za zajtrk jedla ‘merendine’, ali male malice, če direktno prevajam. V bistvu gre za kupljene in zapakirane ‘tortice’, roladice in različne druge biskvite, ki so bili pri meni navadno polnjene z mlečno kremo in oblite s čokolado. To so bili moji otroški zajtrki. Zelo zdravo, ha? No, na neki točki sem jedla tudi kosmiče, ampak so bili tudi ti precej sladki in mislim, da nič kaj bolj zdravi. Ampak bolje nekaj, kot nič do 11.00, ne?

Tudi danes ohranjam dobro navado zajtrkovanja zjutraj. Večinoma so moji zajtrki bolj zdravi, kot so bili nekoč. Se pa tudi kakšen dan zgodi, da vase spravim kup sladkorja. Včasih je tako enostavno lažje. Naj se vrnem k slovenskemu zajtrku, ki je bil naš naslednji #kuhaM izziv. Jaz sem si ga zakomplicirala in najbrž sem ga naredila malo manj zdravega, kot je v osnovni različici. Sem se pa zato poigrala s sestavinami in dobila ocvrte/pečene jabolčne krhlje v kruhovi škorjici.

062

S pripravo sem začela nekaj dni nazaj. Želela sem namreč sama pripraviti drobtine, ki sem jih potrebovala danes za pripravo zajtrka. Naredila sem jih pa tako, da sem spekla kruh, seveda. In to ne kar en kruh, ampak sem se odločila, da preizkusim z ajdovim kruhom.

003

Vzela sem svoj osnovni recept, ki ga uporabljam za pripravo kruha in pice, samo da sem tokrat namesto bele ali pirine moke uporabila mešanico ajdove in bele moke. Vsake sem dala po polovico, torej po 250 g. Moko sem stresla v veliko skledo, v moko naredila luknjo in vanjo nadrobila približno polovico kocke svežega kvasa (okoli 20 g), vsula žličko do dve sladkorja ter polila s 350 ml mlačnega mleka (navadno uporabljam vodo). Mleko sem ‘zasula’ z nekaj moke, pokrila posodo s krpo in pustila stati kakšnih 10 minut, da se kvas raztopi.

005

Po kratkem počitku sem sestavinam dodala še tri žlice soli in vse skupaj dobro zgnetla skupaj, da sem dobila kepo testa. Med gnetenjem sem dodala še nekaj bele moke, saj je bilo testo precej pocasto. Ko sem testo dodobra zgnetla, sem posodo ponovno pokrila s krpo in ga dala počivati na toplo za kakšno uro. Navadno to naredim tako, da pečico ogrejem na najmanjšo temperaturo (pri moji je to 50°C), ki jo premore pečica in jo ugasnem, ko dam noter posodo s testom, ali še raje malo prej.

Po eni uri sem namastila pekač, vzela ven testo in ga še enkrat pregnetila ter oblikovala 4 kepice. Odločila sem se, da bom naredila ‘kruh v štampu’, kot mu rečemo doma. Kepice sem položila eno ob drugo v pekač, vse skupaj ponovno pokrila s krpo in dala še za nekaj ur vzhajat (ena bo dovolj, meni se ni nikamor mudilo).

007

Ko je bilo testo lepo vzhajano, sem segrela pečico na 200°C. Kruh sem pekla dokler ni postal lepo zlato zapečen. Res sem si rekla, da bom gledala na uro, koliko časa je to pomenilo, ampak sem pozabila, se opravičujem.

022

1/4 kruha sem narezala na rezine in jih dala na papir za peko in sušiti v pečico na 50°C. Drobtine, ki sem jih tako dobila so zadostovale za 12 jabolčnih krhljev. Če jih želite imeti več, posušite poljubno več kruha. Jaz sem preostanek pojedla za večerjo/zajtrk v prihodnjih dneh. Kruh, ki se je sušil v pečici sem še malo nadrobila na manjše kose, da je šlo sušenje hitreje, potem sem ga pa enostavno razpostavila na en pladenj in ga pustila še na sobni temperaturi, da se je dobro presušil. Iz suhe kruha sem naredila drobtine. Veliko gospodinjstev premore pripomoček, ki je namenjen prav delanju drobtin, ampak ker takšne zadeve v moji kuhinji ni, sem drobtine enostavno naredila v svojem mikserju. In upala, da s tovrstnim početjem ob 7.00 nisem zbudila in razjezila preveč sosedov. Drobtine shranite v posodice, ki jih sicer uporabljate za shranjevanje drobtin. 😉 V vsakem primeru naj bodo na suhem.

Pa je končno napočil čas, da si pripravim preoblečeno različico slovenskega zajtrka. Drobtine sem natresla v eno skledico, v drugo sem dala moko, v tretje pa eno jajce, ki sem mu kasneje dodala še eno, tako da lahko dodate dva že v štartu. Govorim o količinah za 12 krhljev. Medklic: seveda lahko uporabite katerekoli drobtine, jaz sem želela narediti svoje, ker sem želela, da nekoliko bolj grobo mlete od kupljenih in ker sem želela preizkusiti ajdov kruh.

032

Pečico sem nastavila na 180°C. Jabolko sem olupila in narezala na krhlje. Vsakega od jabolčnih krhljev sem najprej povaljala v moki, nato v jajcu in drobtinah. Ker se je prijelo bolj malo drobtin, sem ga še enkrat povaljala v jajcu in drobtinah. Tako sem dobila lepo obložene jabolčne krhlje.

044

Odločila sem se, da bom preizkusila tri različice priprave današnjega zajtrka. Prvih šest krhljev sem običajno ocvrla v ponvi, v kateri sem stopila kocko kokosovega masla. Za cvrtje najraje uporabljam kokosovo maščobo, ker se veliko kasneje zažge.

046

Ocvrte krhlje sem popivnala s papirnato brisačko.

047

Preostalih šest krhljev sem spekla v pečici, ki sem jo že prej prižgala in segrela. Na tri sem dala košček masla, preostali pa so se pekli brez dodane maščobe. Pekla sem jih približno 10 minut. Najbrž bi bili bolj lepo zapečeni, če bi jih pekla na nekoliko nižji temperaturi dalj časa. Poskusite.

059

Za konec sem svoje jabolčne krhlje polila z medom in jih tako malo posladkala.

053

Zraven sem si privoščila sadni čaj z medom.

064

Končna ocena? Ocvrti so bili odlični. Ravno prav hrustljavi, zaradi kokosovega masla ovojček ni bil tako suh, ampak ravno pravega okusa. Tudi pečeni niso bili slabi. Maslo jim je dodalo malo okusa, medtem ko tisti pečeni čisto ‘na suho’ niso bili tako sočni, mogoče celo malo presuhi. Tako da moj nasvet je vsekakor cvrtje, čeprav tega ne počnem pogosto. Pa saj to tudi ni zajtrk, ki bi si ga pripravljal prav pogosto. Pa še to, količina za zajtrk za eno osebo? 6 krhljev je bilo meni ravno prav. Ker vam bo jabolko ostalo, ga pojejte pred zajtrkom ali si ga pustite za kasneje. Naj vam tekne.

ocvrti/pečeni jabolčni krhlji v kruhovi škorjici
Kruh
 1. 250 g bele moke
 2. 250 g ajdove moke
 3. 20 g svežega kvasa
 4. žlička sladkorja
 5. 350 ml mleka
 6. 3 žlice soli
Za ocvrte krhlje
 1. 1 jabolko
 2. 2 jajci
 3. skodelica grobo mletih krušnih drobtin
 4. moka
 5. kokosovo in navadno maslo
 6. med
postopek
 1. Vse sestavine za kruh zmešamo in pustimo vzhajati dvakrat po vsaj 1 uro.
 2. Jabolko olupimo in narežemo na krhlje. Krhlje paniramo: pomokamo, pomočimo v jajce, nato v drobtine, še enkrat v jajce in še enkrat v drobtine.
 3. Ocvremo na stopljenem kokosovem maslu ali pečemo v pečici 10 min na 180°C.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.