Še vedno potratna potica, zadnjič.

Izkazalo se je, da je potem, ko so biskviti pečeni in kvašeno testo lepo vzhajano, časa za poročanje v živo na blogu precej malo. Zatorej je sedaj, ko tole pišem, potica že veselo v pečici, naš najhujši problem pa je ta, ali upoštevati nasvet stare mame, ki je govorila, da se potice, ko je enkrat v pečici, vsaj 20 minut ne sme motit (beri: odpirati vrat pečice). Problem pa je ta, da gospodična že intenzivno pridobiva na barvi, zato jo bo v nadaljevanju vseeno potrebno namazati s sončno kremo oz. prekriti s kosom alu folije ali peki papirja.

Pa gremo lepo počasi naprej k nadevom. Kot vemo, potratna potica sestoji iz skutinega in orehovega nadeva.

Skutin nadev

Sestavine

  • 0,5 kg skute
  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce
  • vanili sladkor
  • malo ruma
  • limonina lupinica
  • sladkor po okusu

Priprava

Vse sestavine damo v posodo, jih z roko močno premešamo. Na koncu sladkamo po okusu.
Orehov nadev

Sestavine

  • 0,5 kg mletih orehov
  • 300 ml vrelega mleka
  • 1 žlica kisle smetane
  • 3 beljaki (tisti, ki so ostali od kvašenega testa)
  • sladkor po okusu
  • limonina lupinica
  • malo ruma

Priprava

Orehe prelijemo z vrelim mlekom, jih poparimo. Dobro jih zmešamo. Nato vmešamo še kislo smetano, limonino lupinico, rum, sladkamo po okusu. Beljake stepemo v sneg in jih vmešamo k orehom.

In tako imamo vse sestavine pripravljene in se lotimo zlaganja potice.

Žal mi celotnega postopka ni uspelo poslikati. Stvar pa gre nekako takole:

  1. Testo razvaljamo – potrudimo se, da dobimo pravokotnik v velikosti dveh pekačev oz. malenkost večje.
  2. Testo položimo v pekač. Pomembno je, da je dno popolnoma prekrito. Lahko prekrijemo tudi robove, če smo razvaljali dovolj veliko testo.
  3. Prvo plast kvašenega testa premažemo s polovico skutinega nadeva.
  4. Na skutin nadev položimo čokoladni biskvit.
  5. Čokoladni biskvit premažemo s celim orehovim nadevom.
   6. Čez orehov nadev položimo bel biskvit.
    7. Bel biskvit premažemo s preostalo skuto.
    8. Skuto prekrijemo s preostalim kvašenim testom.
    9. Kvašeno testo premažemo z enim stepenim jajcem in z daljšo iglo (ali palčko za ražnjiče) večkrat prebodemo potico.
Pečemo jo dobre pol ure na 180°C. Vmes jo bo najverjetneje potrebno pokriti, da na vrhu ne porjavi preveč. Ampak, če upoštevamo mojo babi, šele po 20 minutah peke, da ne pade dol!

Dodaj odgovor