Še vedno potratna potica, zadnjič.

Izkazalo se je, da je potem, ko so biskviti pečeni in kvašeno testo lepo vzhajano, časa za poročanje v živo na blogu precej malo. Zatorej je sedaj, ko tole pišem, potica že veselo v pečici, naš najhujši problem pa je ta, ali upoštevati nasvet stare mame, ki je govorila, da se potice, ko je enkrat v pečici, vsaj 20 minut ne sme motit (beri: odpirati vrat pečice). Problem pa je ta, da gospodična že intenzivno pridobiva na barvi, zato jo bo v nadaljevanju vseeno potrebno namazati s sončno kremo oz. prekriti s kosom alu folije ali peki papirja.

Pa gremo lepo počasi naprej k nadevom. Kot vemo, potratna potica sestoji iz skutinega in orehovega nadeva.

Skutin nadev

Sestavine

  • 0,5 kg skute
  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce
  • vanili sladkor
  • malo ruma
  • limonina lupinica
  • sladkor po okusu

Priprava

Vse sestavine damo v posodo, jih z roko močno premešamo. Na koncu sladkamo po okusu.
Orehov nadev

Sestavine

  • 0,5 kg mletih orehov
  • 300 ml vrelega mleka
  • 1 žlica kisle smetane
  • 3 beljaki (tisti, ki so ostali od kvašenega testa)
  • sladkor po okusu
  • limonina lupinica
  • malo ruma

Priprava

Orehe prelijemo z vrelim mlekom, jih poparimo. Dobro jih zmešamo. Nato vmešamo še kislo smetano, limonino lupinico, rum, sladkamo po okusu. Beljake stepemo v sneg in jih vmešamo k orehom.

In tako imamo vse sestavine pripravljene in se lotimo zlaganja potice.

Žal mi celotnega postopka ni uspelo poslikati. Stvar pa gre nekako takole:

  1. Testo razvaljamo – potrudimo se, da dobimo pravokotnik v velikosti dveh pekačev oz. malenkost večje.
  2. Testo položimo v pekač. Pomembno je, da je dno popolnoma prekrito. Lahko prekrijemo tudi robove, če smo razvaljali dovolj veliko testo.
  3. Prvo plast kvašenega testa premažemo s polovico skutinega nadeva.
  4. Na skutin nadev položimo čokoladni biskvit.
  5. Čokoladni biskvit premažemo s celim orehovim nadevom.
   6. Čez orehov nadev položimo bel biskvit.
    7. Bel biskvit premažemo s preostalo skuto.
    8. Skuto prekrijemo s preostalim kvašenim testom.
    9. Kvašeno testo premažemo z enim stepenim jajcem in z daljšo iglo (ali palčko za ražnjiče) večkrat prebodemo potico.
Pečemo jo dobre pol ure na 180°C. Vmes jo bo najverjetneje potrebno pokriti, da na vrhu ne porjavi preveč. Ampak, če upoštevamo mojo babi, šele po 20 minutah peke, da ne pade dol!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.