Sem Nina in sem odvisna od Nutelle … in od nedavnega tudi od Nutellinih rolic.

Se še spomnite, ko smo govorili o bučkah? In se še spomnite, ko sem omenjala, da imam poleg te prekrasne zelene krasote še eno obsesijo, ki ni pol tako zdrava kot so bučke? No, končno je prišel čas, da vam izdam svojo sladko skrivnost, ki to v resnici ni. Širši krog mojih prijateljev in družine je namreč seznanjen z mojo obsedenostjo z Nutello. Saj vem, da je to dandanes že kar mainstream odvisnost, za katero se bolj ali manj uspešno zdravi tista polovica ljudi, ki še ni presedlala na ‘trše’ droge, ampak prepričana sem, da je pri meni stvar že zdavnaj presegla vse meje zdravega okusa.

1

Prijatelji res nimajo težav s kupovanjem mojih rojstnodnevnih daril! Poleg ostalih malenkosti, ki so pri meni v drugem planu, je zraven vedno prisoten kozarec Nutelle. Ko so pri najboljšem sosedu akcije in se v ponudbi znajde 10-kilogramski lonec, se ustavim pri polici in zaljubljeno zrem v čudovit pogled pred seboj. Ne povejte nikomur, ampak nazadnje sem eni izmed njih poklonila tudi nežen objem. Romantične trenutke je končala najboljša prijateljica, ki me je hladnokrvno odvlekla. Od takrat resno razmišljam o temeljih najinega, sicer dvajset let trajajočega, prijateljstva.

Z Nutello sem tudi izjemno lahko podkupljiva. Lahko pazim vaše otroke, posojam zapiske, nudim inštrukcije, delam nadure, pečem po naročilu in se pretvarjam, da uživam v vaši družbi. Vse z enim samim ciljem!

Za Nutello sem pripravljena torej storiti marsikaj. Tako sem danes v zgodnjih dopoldanskih urah, ko so se stopinje gibale med 0 in 1, osedlala kolo in se, seveda brez rokavic, podala do najbižje odprte trgovine. Ja, medtem ko so se najpoznejše babice že vračale iz trgovine s štruco nedeljskega kruha, sem sama drvela mimo njih z zaledenelimi prsti, rdečimi lici in nosom, v katerem sem še komaj zadrževala posledice nedavnega prehlada. Če temu dodamo še bledo polt in ne ravno sveže umite lase, si lahko predstavljate, da sem izgledala naravnost fantastično! Vendar se na njihove poglede nisem pretirano ozirala, saj sem vse svoje misli usmerila na tisti trenutek, ko bom s skodelico čaja, zabeljenega z Lekadolom, veliko žlico v eni in Nutello v drugi roki, sedela doma na kavču. Nakup sem opravila izjemno hitro, Nutello vrgla v košaro, se odobrih pet minut ukvarjala z dešifriranjem kode za ključavnico, ja v času abstinence stvari pozabljam neverjetno hitro, in se nato podala začrtanemu scenariju naproti.

Po ustrezni dozi in posledični pomiritvi, je v kozarcu (velike) Nutelle ostalo presenetljivo veliko te čokoladne pregrehe. Čeprav sama Nutello najraje konzumiram direktno iz kozarca pa sem se odločila, da za vse ostale, ki z mano ne delijo odvisnosti, pripravim Nutelline rolice.

2
Za pripravo potrebujete:
• 550 gramov moke
• 35 gramov kvasa
• 60 gramov sladkorja
• 50 gramov masla
• Ščep soli
• 250 ml mlačnega mleka
• 2 jajci

Najprej pripravimo kvasec. V mlačno mleko stresemo 10 gramov sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pomešamo in pustimo kvas, da na toplem in brez prepiha, jaz ga postavim v ugasnjeno pečico, počiva 15 minut. Medtem pripravimo vse ostale sestavine. Stopimo maslo, razžvrkljamo maslo in združimo moko s soljo in preostalim sladkorjem. Ko je kvas pripravljen, da zlijemo v jamico, ki smo jo oblikovali na sredini suhih sestavin. Dodamo maslo in jajci, ter testo gnetemo toliko časa, da odstopi od posode in se v njem začnejo oblikovati mehurčki. Po potrebi dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati približno pol ure, da se dva- do trikrat poveča.

Ko testo vzhaja pripravimo Nutello. Potrebovali bomo pet do šest zvrhanih žlic, ki jih naložimo v posodo in jo nato postavimo v pečico oziroma mikrovalovko za toliko časa, da se zmehča in postane mazava. Če je vaša Nutella taka že sama po sebi in ste srečneži z urejenoo in funkcionalno kurjavo, lahko ta korak preskočite.

3
Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo za prst debelo in oblikujemo v pravokotnik. v pravokotnik. Po njem namažemo Nutello in nato testo zvijemo v rulado, ki jo nato z nitko (kot na sliki) razrežemo na rezine, ki jih eno zraven druge, s približno dvema centimetroma razmika, polagamo na s peki papirjem obložen pekač.

4

5

Rolice premažemo s stopljenim maslom in jih pustimo na hitro vzhajati toliko časa, da se ogreje pečica, ki jo prižgemo na 200 stopinj. Ko je dama ogreta, pekač pospravimo na toplo in pečemo dobrih 30 minut. Saj mi ni potrebno omenjati, da je bilo to najdaljše pol ure mojega življenja, kajne?

Po končani peki sem po svoji stari navadi vase zbasala en vrel, najgrši primerek. Jah, ta osel očitno ne gre le enkrat na led. Danes zaradi opeklin ne bom več jedla, ker pa nisem nevoščljiva vam vseeno želim, da se sami podate v kuhinjo in preizkusite tole iznajdbo, ki je po mojem skromnem mnenju odlična.

6
Pa dober tek!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.