Jagode, jogurt, mandlji

Danes sem se odločila, da ne bom jamrala.

Zato lahko kar takoj preidem na recept torte, ki sem si jo spekla za rojstni dan.
A bo slučajno polna luna?
Torta. Z jagodami, mandlji in jogurtom.

Sestavine (za torto premera 26 cm)

  • 4 jajca
  • 150 gramov sladkorja
  • 4 žlice vode
  • 150 gramov moke
  • 100 gramov mletih mandljev
  • 2 žlički pecilnega praška
  • jagodni kompot
  • 10 gramov želatine v prahu
  • 6 žlic vode
  • 2 žlici ruma
  • 0,5 litra navadnega jogurta
  • 0,4 litra sladke smetane
  • 14 gramov želatine v prahu
  • 8 žlic vode
  • 100 gramov sladkorja v prahu

Priprava

Najprej pripravimo biskvit. Ločimo rumenjake in beljake. Beljake s sladkorjem stepemo v sneg, rumenjake pa stepemo z vodo. Nato rumenjake počasi vmešamo k snegu, prav tako počasi in previdno vmešamo tudi mešanico presejane moče, mandljev in pecilnega praška. Biskvit vlijemo na pekač premera 26 cm in ga pečemo dobre pol ure na 150°C. Pečen biskvit ohladimo.
Med tem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo jagodni žele. Želatino damo v posodico, dodamo vodo, in počakamo, da nabrekne. Jagode odcedimo iz kompota in jih s paličnim mešalnikom (ali kako drugače) spasiramo. Sok, ki ostane, prihranimo, saj bomo z njim nasočili biskvit. Jagodno mezgo damo v lonec in pristavimo na štedilnik. Dodamo tudi nabreklo želatino. Počasi kuhamo in med stalnim mešanjem zavremo. Odstavimo, vmešamo še rum in pustimo, da se malo ohladi. Vmes večkrat premešamo.
Pripravimo še jogurtov nadev. Zopet zmešamo želatino in vodo in pustimo, da nabrekne. Med tem zmešamo jogurt in sladkor. Sladko smetano stepemo. Ko je želatina nabrekla (po slabih 10 minutah), jo damo na ogenj, da se raztopi (vendar ne sme zavreti!), nato pa jo počasi vmešamo v jogurt. Previdno, da ne nastanejo grudice. Pomaga, če damo dve žlici jogurta najprej v želatino, dobro razmešamo, potem pa vmešamo še v preostali jogurt. Jogurtovo zmes vmešamo v sladko smetano.
Sedaj pričnemo s sestavljanjem torte. Biskvit dvakrat prerežemo. Na krožnik položimo prvo plast in jo vpnemo v tortni obroč. Jagodni sok razredčimo z vodo in dodamo malce ruma. Z njim namočimo prvo plast, nato čez prelijemo jagodni žele. Nanj položimo drugo plast biskvita, ki jo spet nasočimo s sokom. Polovico jogurtove kreme prelijemo čez biskvit in poravnamo. Položimo še tretjo plast, spet nasočimo, in čez torto namažemo preostalo kremo.
Pustimo čez noč, da se dobro prepoji, nato pa dekoriramo po želji.

Dodaj odgovor