Pa so mi le uspeli!

Prva stvar, ki sem se je naučila kuhati je bila pašta (testenine) z gorgonzolino omako. Potem so sledile druge omake. Za tem pa sem počasi prijela tudi kakšno kuharico v roke in se lotila različnih receptov. Za slane, predvsem pa sladke jedi. Slanih nisem veliko kuhala, ker sem stanovala še doma in je bila za to navadno zadolžena mama. Sama pa sem, sladkosneda kot sem, rada pripravljala sladice. Torte, biskvite, palačinke, … Vse mi je kar dobro uspevalo in bila sam zadovoljna s svojo predstavo v kuhinji. Nekega dne sem se odločila, da bom poskušala speči piškote. Niso mi uspeli. Ajde, se zgodi, sem si rekla. Pa jih vseeno kar nekaj časa nisem več pekla. Potem sem se znova opogumila in jih spekla. Nope, nič boljše. Poskusila sem še nekajkrat in rezultat je bil vedno bolj ali manj enak, torej neuspešen. Piškoti so bili premastni, preveč drobljivi, premalo drobljivi, so se razlezli … vse kar si lahko predstavljate, da gre lahko narobe s piškoti, je šlo narobe. Prav zaradi tega sem se našega novega izziva, torej peke piškotov, kar malo ustrašila. Hkrati pa sem si zadala, da sem bom resnično potrudila in jih pekla, dokler mi ne bodo uspeli.

DSC09956

Uspeli so mi! \o/ No, prvo rundo sem malo zažgala, ker je tistih 8-10 minut pač malo časa in sem se hitro zamotila s pospravljanjem in pripravo glazure. Vsekakor jih bom še kdaj spekla. Prvi piškoti, ki so mi uspeli so bili čokoladno-pomarančni grižljaji.

Kot rečeno, sem se recepta lotila zelo natančno, zato sem si vse sestavina predhodno pripravila. Najprej sem dala iz hladilnika 125 g masla in ga pustila na sobni temperaturi, da se je nekoliko zmehčalo. V lonček sem natehtala 70 g sladkorja in ker je Tina rekla, da je za piškote boljši tisti v prahu, sem ga v manjšem mikserju dodatno zmlela. Ugotovila sem namreč, da imam bolj malo tistega že kupljenega v prahu. V drugi lonček sem natehtala 200 g moke in ji dodala žličko pecilnega praška. V tretjo posodico sem vbila jajce, mu dodala ščepec soli in ga razžvrkala. Vanj sem naribala še lupino cele pomaranče. Na koncu sem se lotila še ribanja na grobo 100 g temne čokolade (naj ne bo pregrenka). Maslo, sladkor, jajce s soljo in pomarančno lupino sem vrgla v mikser in dobro zmešala. Vse skupaj sem nato dala v drugo posodo, ker je v receptu pisalo, da moram hitro primešati moko in pecilni prašek ter čokolado. Mislila sem, da bo šlo hitreje in boljše, če to naredim na roke. Torej, v masleno zmes sem presejala moko s pecilnim praškom in dodala čokolado ter vse skupaj dobro premešala. Kepo sem zavila v folijo in jo za vsaj 2 uri postavila v hladilnik.

DSC09931

Prižgala sem pečico, da se je ogrela na 200°C. Testo sem vzela iz hladilnika, ga odvila in razvaljala na kakšne pol centimetra, mogoče malo manj. Začela sem se igrati z modelčki za piškote in izrezljala prvo rundo piškotov, ki sem jih postavljala na pekač, na papir za peko.

DSC09940 DSC09941

Piškote sem pekla približno 8 minut. No, razen prve runde, ki je v pečici ostala malo dlje in sem malo preveč zažgala vse smrekice. Ups? Druga in tretja runda so na srečo bolje uspele oziroma sem bila na peko bolj pozorna. Tako sem napekla kar nekaj zelo okusnih piškotov. Piškoti so že taki super, ampak sem jim dodala še sladkorno-pomarančno glazuro. Zmešala sem 100 g presejanega sladkorja v prahu in 3 žlice pomarančnega soka. Dobila sem gosto zmes, ki sem jo razmazala po piškotih. Pustila sem, da se posuši in piškote spravila v škatlo za piškote. Am, no, ja, tiste, ki so ostali. Nekaj sem jih, seveda čisto zaradi preverjanja kakovosti, zbasala v usta.

DSC09943

Tako so uspeli moji prvi piškoti in mi dali nekaj poguma, da se lotim še kakšnih drugih. Kmalu.

 

čokoladno-pomarančni grižljaji
sestavine
 1. 125 g zmehčanega masla
 2. 70 g sladkorja v prahu
 3. jajce
 4. ščep soli
 5. naribana lupina ene pomaranče
 6. 200 g moke
 7. 1 žlička pecilnega praška (poravnana)
 8. 100 g naribane temne čokolade
 9. 100 g sladkorja v prahu
 10. 3 žlice sveže stisnjenega pomarančnega soka
postopek
 1. Razžvrkamo jajce, mu dodamo sol in vanj naribamo pomarančno lupino. Maslo damo v mikser, dodamo sladkor in jajčno mešanico. Dobro premešamo. Dodamo presejano moko in pecilni prašek in hitro zmešamo v kepo testa. Zavijemo ga v folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 2 uri.
 2. Testo razvaljamo na približno pol cm debeline in iz njega oblikujemo poljubne piškote. Pečemo približno 8 minut v pečici segreti na 200°C.
 3. Za glazuro zmešamo sladkor in pomarančni sok in ga razmažemo po piškotih. Pustimo, da se piškoti ohladijo in glazura strdi.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.